زبان برنامه نویسی JavaScript برای برنامه نویسان تحت وب زبان آشنایی است چون به کمک آن میتوانند تعامل بیشتری با کاربران و بازدیدکنندگان سایت داشته باشند.این زبان در کنار کدهای HTML قرار میگیرد و در مرورگر تفسیر و اجرا میشود. در ادامه بیشتر با این زبان سبک و راحت آشنا خواهیم شد.
جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی شی گرا و داینامیک یا پویاست. جاوا اسکریپت زبانی است که بیشتر در برنامه نویسی تحت وب استفاده میشود به دلیل سبک بودن و ساده بودن در ارتباط لحظه ای با کاربر. منظور از ارتباط لحظه ای , نشان دادن ری اکشن متناسب با عملکرد کاربر در لحظه میباشد.
جاوا اسکریپت در ابتدا LiveScript بود از شرکت Netscape .اما به دلیل ترکیب شدن با جاوا به JavaScript تغییر یافت.
دستورات جاوا اسکریپت در در کنار دستورات HTML قرار میگیرند پس طبیعتا مانند دستورات HTML هنگام اجرا در مرورگر تفسیر و اجرا میشود.
همانگونه که با توضیحات بالا مشخص شد یک صفحه وب دیگر یک صفحه static یا ایستا HTML نیست بلکه میتواند به صورت داینامیک با کاربر تعامل کند این تعامل میتوند هنگام Login کردن کاربر یا حتی کلیک کردن کاربر برروی هر کدام از کامپوننت های HTML صورت گیرد.
مهم ترین مزایای استفاده جاوا اسکریپت
برای مثال با استفاده از جاوا اسکریپت میتوانید صحت و اعتبار ورودی کاربر را چک کنید و بعد آن را به سمت سرور بفرستید که این خود باعث کمتر شدن ترافیک و حجم داده های ارسالی به سرور میشود.
بازدیدکنندگان وب سایت معمولا کم حوصله هستند و تحمل مدت زمان طولانی برای دریافت پاسخ(reload) از سمت سایت را ندارند این زمان است که جاوا اسکریپت بهترین کمک را میکند چون میتواند بدون reload کردن نتیجه را به کاربر برساند
با استفاده از جاوا اسکریپت میتوان ری اکشن سایت را نسبت به اکثر عملکرد کاربر تعیین کرد برای مثال هنگام حرکت دادن اشاره گر موس برروی یک قسمت خاص یا حتی وارد کردن یک کلید کیبرد
همچنین جاوا اسکریپت امکان ایجاد رابط قوی ترو جذاب تر مانند انواع اسلایدر ها و کامپوننت های drag and drop و بسیاری دیگر را در اختیار برنامه نویس قرار میدهد
نمونه ای از کدنویسی جاوا اسکریپت
<html> <head> <script type="text/javascript"> <!-- function sayHello() { alert("Hello World") } //--> </script> </head> <body> <p>Click the following button and see result</p> <form> <input type="button" onclick="sayHello()" value="Say Hello" /> </form> </body> </html>
تکه کد فوق یک نمونه از تعامل با کاربر توسط جاوا اسکریپت است بدین صورت که توسط رویداد onClick که برای تگinput متد جاوا اسکریپت seyHello() صدا زده شده.
این متد نیز در تگ <script> تعریف شده .دستورات اسکریپت را در هرکجای سند HTML میتوانیم تعریف کنیم اما استاندارد آن است که در تگ head تعریف شوند.
و در نتیجه این دستورات یک alert با نوشته Hello World نمایش داده میشود.
برای تمرین کدنویسی جاوا اسکریپت و حتی یادگیری میتوانید به وب سایت جاوا اسکریپت مراجعه کنید.