به گفته خود گیت :
Git is a free and open source distributed version control system designed to handle everything from small to very large projects with speed and efficiency
گیت یک سیستم کنترل نسخه توزیع شده (VCS – Version Control System) متن باز open source است که برای تمامی پروژه ها از کوچک تا بزرگ با هر سرعتی طراحی و پیاده شده
سازنده گیت کسی جز Linus Torvalds (سازنده کرنل لینوکس) نیست ! (یک اعجوبه که به جرئت میتوان گفت مسبب تحولات شگفتی در دنیای تمام صنایع بوده با نگاه کردن به تنها دو نمونه از کارهای او : کرنل لینوکس و گیت )
Git یک مبحث بسیار گسترده و پیچیده ست که امکاناتی ویژه و فوق العاده ای به شما میدهد.
این طور فرض کنید که کنترل شما برروی پروژه مافوق چیزی ست که حتی نیاز دارید 😀
در ادامه تعدادی از قابلیت ها یا کاربردهای Git رو با هم مرور میکنیم (یادآور میشم که گیت خیلی توانایی داره و این مواردی که ما میگیم شاید یک قطره از اقیانوس Git باشه 😀 )
ما در این پست کمی کاربردی تر به Git نگاه کردیم و دستوراتش رو مرور کردیم که پیشنهاد ویژه میشه حتما مطالعه کنید 😉
در ادامه بعضی از کاربردهای Git رو آوردیم…
الف) کمتر کسی پیدا میشه که نام گیت به گوشش نخورده باشه و اکثرا هم با این ماهیت میشناسنش که امکان کار تیمی برروی یک پروژه رو میده و نکته قابل توجه اینکه امکان کار تیمی بدون هیچ تداخل و مشکلی رو به ما میده !
بخوام کمی بیشتر این قابلیت رو توضیح بدم (چون واقعا قابلیت شگفت انگیزیه ! ) اینطور میشه گفت که Git به تیم شما اجازه میده که پروژه رو به صورت چند شاخه و موازی جلو ببرید 😀
بدین معنی که هر یک از اعضا تیم میتونن بدون اینکه در کار همدیگه تداخلی ایجاد کنن هر تیکه از پروژه رو بصورت موازی پیش ببرن و پس از تکمیل اون رو با بیس کد اصلی که اصطلاحا بهش میگن master ترکیب یا merge کنن (البته با تایید مدیر ارشد یا حتی بی تایید مدیر ارشد ! )
ب) یکی دیگه از قابلیت های بشدت محبوبش اینکه Git تمام اعمال رو درخودش ذخیره میکنه تا به موقع اونارو نشون بده و کار تیم رو راه بندازه !!
بدین معنی که هریک از اعضا تیم هر تغییری در کد دادن حالا چه شاخه master چه شاخه مخصوص به خودشون در Git ذخیره میشه و مدیر ارشد یا کسی که دسترسی داره میتونه ببینه که فلانی در فلان تاریخ و ساعت چه دستوراتی در چه فایل هایی کم و زیاد کرده !!
خیلی جالبه مخصوصا زمانی که یک باگ بوجود اومده و میخوایم ببینیم از کدوم خط بوده و اون خط رو کی زده و .. 😉
یا از یک زاویه دیگه چندین خط کد خیلی عالی و بهینه زده شده و میخوایم از برنامه نویسش تقدیر کنیم خیلی ساده و فقط با یک خط دستور میتونیم این رو بفهمیم
اگر توجه کنید من میگم “خط کد” بی دلیل این کلمه رو بکار نمیبریم چرا که Git حتی خیلی ریز برروی کاراکتر ها هم فکوس میکنه و تغییرات رو ذخیره میکنه !
ما در این پست کمی کاربردی تر به Git نگاه کردیم و دستوراتش رو مرور کردیم که پیشنهاد ویژه میشه حتما مطالعه کنید 😉
از مشتق شده های Git میتونیم به GitHub و GitLab اشاره کنیم
بخوایم کمی توضیح بدیم میتونیم بگیم GitHub هم یک VCS وب بیس هستش یا به عبارت دیگه یک سیستم مدیریت پروژه برپایه وب هست که مشخصا از گیت قدرت میگیره
این سرویس در سال ۲۰۰۸ ارائه شده و با Ruby نوشته شده.
تا به حال ۳۱ میلیون نفر عضو شدند و استفاده میکنند و همونطور که همه میدونیم از سال ۲۰۱۸ مایکروسافت GitHub رو خرید (با علاقه فراوان نسبت به دنیای open source ها 😀 )
GitHub دو حالت خصوصی ( private ) و عمومی ( public ) داره که حالت عمومی رایگان و حالت خصوصی به صورت پولی ست.
گیت لب هم شبیه به گیت هاب است بدین معنی که قلب تپنده گیت لب مانند GitHub چیزی جز گیت دوست داشتنی نیست.
گیت لب توسط شخصی به نام Dmitriy Zapotozhets از اوکراین ارائه شد.
GitLab هم با Ruby نوشته شده.
مزیتی که GitLab نسبت به گیت هاب داره اینکه گیت لب اجازه ساخت و مدیریت پروژه های خود بصورت خصوصی private رو بصورت کاملا رایگان میده (البته شاید در آینده نظرش عوض شه که امیدواریم این اتفاق نیوفته 🙁 )
به Git برگردیم ..
گیت در هر سه پلتفرم windows , Linux/Unix , Mac osX قابل نصب هستش
و میتونید از این لینک Git رو دانلود و نصب کنید.
در ادامه و در پست بعدی دستورات کلیدی Git را به زبانی ساده آموزش داده ایم.
امیدوارم این پست براتون مفید بوده باشه و ازش استفاده کنید. از طریق راه های ارتباطی زیر میتونید با ما برای درخواست آموزش های اختصاصی و انواع پروژه ها در ارتباط باشید.